World Marathon Tour: Bosnien och Hercegovina

2021 Banja Luka Marathon (2021-10-10)

Vattensjuka i Banja Luka

En cykelsadel. En tavla. En flaska vin. ”Hur i h-lvete tänkte du?” muttrade jag till min rumskompis när jag var tillbaka på hotellet efter att ha genomfört premiärupplagan av Banja Luka Marathon. Medan jag själv hade utnyttjat tiden nästan maximalt på den plaskblöta banan i Bosnien och Hercegovinas näst största stad så hade Lars Jonsson, klubbkamrat i Ljusdal Running Club, samtidigt sprintat runt halvmaran. Han gjorde det dessutom så snabbt att han slutade tvåa i loppet och därmed fick ta del av det digra prisbordet. Problemet var att vi reste med lågprisbolaget Wizz Air utan incheckade bagage och vi var därför hänvisade till välslimmade handbagage. Av den anledningen reste jag själv med en packning på 3,6 kg där datorn och löpardojjorna tog upp majoriteten av vikten. Jag vägrade nämligen ta med mig lyxartiklar som underkläder och tandkräm, allt för att slippa hamna i klinch med incheckningspersonalen i Banja Luka vars flygplats är obetydligt större än en bajamaja. Den utan tvekan minsta flygplats jag någonsin har stiftat kontakt med. 

Ska man resa som en marathon globetrotter finns det alltså inget utrymme för nostalgi, det är betydligt billigare och logistiskt vettigare att lämna medaljen kvar på tävlingsorten när man reser vidare till nästa lopp. Och eventuella cykelsadlar förstås.

Det hade förflutit en onödigt lång tid från det att jag erövrade mitt senaste maratonland, drygt tre år för att vara mer specifik. Den gången sprang jag Kazan Marathon i den ryska delrepubliken Tatarstan en toppad järnfemma väster om Uralbergen. En välarrangerad tävling i en exotisk och vacker miljö som till stora delar löptes nära Volga, Europas allra längsta flod.

Det var enorma mängder vatten inblandat även i Banja Luka Marathon, dels floden Vrbas som nästan slaviskt följde maratonrutten, men framför allt det kraftiga lågtryck som hade punktmarkerat sydöstra Europa sedan början av oktober. På några få dagar hade kvicksilvret dessutom rasat från 27 till 7 grader och utan den nyinköpta mössan från Lindex (modell jättevarm) och ett kraftigare regnställ inköpt i sista minuten så hade jag med all säkerhet inte haft möjlighet att pricka av mitt sextioandra maratonland. 

Som extra salt i såret visade termometern samtidigt en närmast tropisk värme på tjugosex grader i Chicago, en plats där jag i själva i verket skulle ha befunnit mig på reseledaruppdrag samma dag. 

Chicago Marathon är i hård konkurrens med marorna i Boston och New York enligt mig den absolut bästa tävlingen på vår planet. Jag kan väl inte påstå att Banja Luka Marathon på långa vägar är i närheten av dessa arrangemang, men å andra sidan får man ut extremt mycket för startavgiften. Pastaparty, tröja, mackor och obegränsade mängder pilsner (!) efter loppet bör med råge ha täckt startavgiften på 25 Euro. Och springer man tillräckligt fort så kan man som sagt dessutom tjäna in de 300 kronorna som flygbiljetten kostade. Eller hur mycket får man ut för en vinpava, en tavla och en bosnisk cykelsadel?

Banja Luka Marathon 2021
Banja Luka, Bosnien och Hercegovina
Banja Luka, Bosnien och Hercegovina
Banja Luka Marathon 2021