TIPS FÖR LÅNGFÄRDSCYKLING:
Blogginlägg på Meridas hemsida: https://www.merida.se/cykel-tips/tips-for-langfardscykling/

Långfärdscykling = Roligt, miljövänligt och en fantastisk bantningskur om man snabbt vill gå ner ett antal kilon! Under mina första tio dagar på en cykelturné (baserad på ett genomsnitt på ca 100 km/dag) brukar jag gå ner fem kilo av bara farten. Därefter brukar det plana ut något, men kombinationen av många timmar i sadeln och långt avstånd till kylskåpet ger alltid resultat i fråga om midjemåttet.

Långfärdscykling har emellertid en bieffekt, den är nämligen starkt beroendeframkallande. Man bör alltså vara medveten om denna risk innan man börjar utrusta sin cykel. Å andra sidan är även detta bra när man står där i cykelaffären och tvekar mellan att köpa in den där billigare pakethållaren eller att lägga på ytterligare ett par hundralappar för att få ett slitstarkt verktyg som håller i många år. Satsa alltså gärna på kvalitet, det lönar sig i längden!

Val av cykel har naturligvis lite att göra med i vilken miljö man kommer att färdas. För egen del undviker jag alltid mindre stigar eller grusvägar (såvida de inte är så pass hårda och släta att man slipper använda njurbälte för att ta sig fram). Av den anledningen väljer jag alltid en hybridmodell. Sedan ett år tillbaka färdas jag själv på en Merida Speeder 300, som jag varmt rekommenderar.

Pakethållarna får uppleva långa dagar med stora bördor. Satsa alltså gärna på en bättre modell här så kommer ni att få många behagliga dagar. Jag använder själv pakethållare från Tubus och dessa har jag kamperat med i många år utan några som helst problem.

GPS, ett måste på mina resor. Jag har en Garmin Edge 1000 rakt framför snoken som berättar allt jag är intresserad av. Jag har programmerat in tio fält i displayen som exakt talar om för mig: 1) Distans 2) Distans till min nästa destination 3) Höjd över havet 4) Lutning i procent 5) Kompassriktning 6) Hastighet 7) Aktuell tid 8) Solnedgång (en bra “väckarklocka” för att planera de sena eftermiddagarna) 9) Temperatur 10) Batteriets förbrukning i procent

Genom att ladda ner all data till Garmin Connect (eller vilket märke nu man väljer att använda) så får man dessutom minnen för livet på köpet. Det händer nämligen ganska ofta att jag går in i Garmin Connect och blickar tillbaka på någon etapp jag cyklade för typ fem år sedan.

Elektroniken har på några få år blivit en självklar del i packningen på långresor. Förutom GPS så färdas jag alltid med en iPhone, laptop, kamera och trådlösa hörlurar. Det här ställer alltså krav på att jag kan ladda min utrustning på kvällarna. Tidigare var detta ett stort problem då jag hade gjort mig alltför beroende av elektroniken, men numera finns det utmärkta “powerbanks” att inhandla för struntsummor.

Själv har jag alltid två powerbanks med i packningen. En ligger alltid fulladdad i reserv, medan jag använder den andra i dagligt bruk och har den kopplad till min GPS och telefon. Jag kan därmed cykla långa etapper utan att behöva stanna till någonstans för att ladda min utrustning.
Genom att koppla sin GPS och telefon till extrabatteriet (powerbank) så har man en ständigt laddad cykeldator och iPhone.

Varje gång jag bor på vandrarhem eller har tillgång till elektricitet på kvällarna så laddar jag alltid hela utrustningen. Av den anledningen färdas jag även alltid med ett sladduttag med plats för hela utrustningen så att jag endast behöver använda ett uttag på exempelvis vandrarhemmet. Det här är speciellt skönt de gånger man besöker ett land som exempelvis USA eller Storbritannien som har andra modeller på sina eluttag. Då behöver man endast en ynka adapter.

Logi under cykelresorna har naturligtvis till viss del att göra med hur man är som person. Efter långa dagar i cykelsadeln så föredrar jag själv att få lite sällskap (och eventuellt en kall öl!) och av den anledningen söker jag alltid alternativ i form av vandrarhem, brandstationer (!) eller Warmshowers.org (Couchsurfing för långfårdscyklister).

Tips: För er som funderar på att cykla i Europa (inte minst Spanien och Frankrike) så är ett utmärkt alternativ att köpa ett “Credencial del Peregrino” för två euro. Ett pass som utfärdas för alla “pilgrimer” som vandrar El Camino de Santiago. Med hjälp av detta pass har ni rätt (i mån av plats) att bo på de små “aubergen” som finns utmed alla färdvägar till Santiago de Compostela. Ibland är dessa härbärgen helt gratis, men ofta handlar det om en summa på 3 – 5 euro för en bädd i ett enkelt härbärge med badrum, våningssängar och kök. Ett kul sätt att umgås med fotvandrare (och cyklister) från hela världen vars mål är att ta sig till den väldiga katedralen i Santiago de Compostela. Det går även att göra denna rutt baklänges och ha tillgång till alla aubergen.

Warmshowers.org är en fantastisk organisation med värdfamiljer över hela världen. Med hjälp av en utmärkt app så hittar man enkelt värdfamiljer på den plats dit man är på väg. Det är uteslutande cyklister som erbjuder sina rum för en natt eller två och av den anledningen har de full förståelse för hur en cyklist känner sig en sen eftermiddag då man anländer till en ny familj. De är alltså jätteduktiga på att ge cyklisterna den där lilla tiden för sig själv i gästrummet för att varva ner och duscha och “ladda batterierna” för att kunna socialisera senare under kvällen och.. äta middag med värdparet. Den här korta kontakten på en eller två dagar mynnar ofta ut i livslång vänskap och det har hänt många gånger att jag besökt samma värdpar igen i andra sammanhang.

Brandstationer, ett all inclusive för alla sinnen. Under alla mina cykelresor genom USA så har jag säkert tillbringat mer än 200 nätter på brandstationer och ambulansstationer. En enkel fråga om man får tälta utanför brandstationen leder allt som oftast till att man får sova inomhus med den övriga personalen. De som arbetar inom brandkåren och ambulansen har ofta ett genuint intresse av idrott vilket gör att samtalsämnena aldrig tar slut. Andra fördelar med denna logi är att där ALLTID finns kubikmetervis med kaffe, baseboll på tv-apparaten, sköna fåtöljer, Internet och… fantastiska middagar. Räkna alltså inte med att gå ner i vikt om ni tillbringar kvällarna med brandmän…

Många gånger har jag tillbringat natten på en brandstation och morgonen därefter bett kaptenen att ringa upp nästa brandstation utmed min färdväg. Av den anledningen har jag skickats runt som en stafettpinne över hela USA och ibland har jag även fått varit med på utryckningar. Ni behöver dessutom inte vara oroliga för dålig sömn på brandstationerna. Har man tillbringat hela dagen i cykelsadeln så vaknar man ALDRIG av ett alarm mitt i natten!

Övriga tips: Flygresorna är den jobbiga biten om man måste transportera sin cykel. Be gärna din lokala cykelhandlare att packa ner cykeln åt dig i en vanlig kartong så slipper ni många svordomar. En cykel nedpackad i en pappkartong räknas som ett vanligt bagage om den är under 23 kg. En annan fördel med pappkartongerna är att ni kastar dessa när ni kommer fram till ert resmål. Ska ni åka hem från något annat ställe så letar ni alltså upp en ny cykelhandlare på den orten och ber om en kartong alternativt att ni betalar affären en struntsumma för att packa ner cykeln åt er.

Äventyrarkollegan Christine Compton från Baltimore har varit med förr och väljer därför att packa cykeln i en pappkartong hon fått av en cykelhandlare. Efter framkomsten kastar hon kartongen. Billigt och enkelt, dagens dubbel!

Tågtransporter skiljer sig mycket från land till land. I Japan är de väldigt nitiska och där måste man alltid packa cykeln om man ska iväg till en annan ort. I Sydkorea däremot rullar de nästan ut röda mattan för cyklisterna. (Sydkorea är dessutom ett fantastiskt cykelland!). Det som gäller generellt är emellertid att man nästan alltid kan transportera cyklar (utan att montera ner dem) på lokala eller regionala tåg över hela världen.

Videos som visar exakt hur ni har cyklat en etapp med satellitkarta i bakgrunden får ni om ni kopplar er Garmin till Strava och därefter anmäler er på Relive.cc. Det här är helt kostnadsfritt och innebär inget arbete. Varje gång ni har cyklat en etapp och laddar över informationen till Garmin Connect så går den automatiskt till Strava som i sin tur automatiskt skickar över infon till Relive.cc. Några timmar senare så dyker videosnuttarna (1-2 minuter långa) upp i er inbox! Roliga minnen som verkligen ger er själva och era följare en uppfattning om hur era dagar har sett ut i cykelsadeln.

Maps.me är en app som ger er en kartposition utan att ni behöver Internet. Ni laddar bara ner de regioner ni behöver för er resa så har ni alltid en exakt kartposition utan att vara online. Maps.me visar även exakt var ni hittar alla hotell, campingplatser, restauranger etc.

Kläder, tänk gärna lite utanför boxen när ni tar med er kläder på resan. För egen del så har jag inte köpt underkläder sedan min första cykelresa för nästan tjugo år sedan. Jag har alltså prioriterat bort kalsongerna till förmån för två stycken löparshorts. Detta plagg är tre funktioner i ett: Underkläder, badbyxor och löparkläder. De torkar dessutom blixtsnabbt när man handtvättar dessa på kvällarna.

Jag handtvättar alltid när jag cyklar i Europa (i USA bor jag ofta hos värdfamiljer och startar de flesta dagarna med nytvättade kläder) och av den anledningen satsar jag på slitstarka kläder för dagligt bruk. Jag har självt hittat den perfekta lösningen i form av arbetskläder med reflexer från Blåkläder. Ett märke jag varmt rekommenderar för denna typ av aktiviteter.

Slitstarka arbetskläder med reflexband från Blåkläder

Ryggsäck! Använd alltid en ryggsäck i kombination med hjälm så har ni den ultimata livförsäkringen. Jag har varit med om tre cykelolyckor och landat på (eller delvis på) rygg alla gånger. Tack vare min ryggsäck så har jag haft en perfekt airbag på ryggen som har räddat mig. Den är dessutom grymt bra för långa etapper utan bebyggelse då ni har tillgång till tre liter vatten på ryggen. Tips: Fyll gärna vattenpåsen till hälften med is så har ni iskallt vatten många timmar framåt. (Cyklar ni i USA så har varje bensinmack eller snabbmatskedja en ismaskin där ni kan fylla på is med personalens godkännande.)

Kontantkort för telefon kan ni köpa i de flesta länder. I USA är det jättesmidigt att köpa kort från At&T och där har ni ofta en bra täckning över hela landet till en låg kostnad. Verizon har något bättre täckning, men de erbjuder inte tillfälliga kontantkort till turister.

Det kan skilja sig mycket mellan samma bolag i olika länder. I Portugal köpte jag ett kontantkort med Vodafone för 15 euro som gav mig 15 GB. Samma bolag i Spanien gav mig sketna 2 GB för 20 euro. Googla eller kolla med personalen på det vandrarhem eller hotell ni bor på under första natten i det land där ni startar så får ni ofta de bästa tipsen på kontantkort. Hotellpersonal får ju ofta denna fråga från turister.

Sista av allt: Var spontana! Det roliga med den här aktiviteten är ju att “ta dagen som den kommer”. Planera inte ihjäl er! Det räcker om ni har en start- och slutpunkt på resan. Låt cykeln göra jobbet och be gärna lokalbefolkningen ge er förslag på vägval. Tänk även på att varje liten by har sin historia, ta för vana att alltid fråga lokalbefolkningen om något intressant har hänt i just deras stad. Jag har själv blivit överraskad så många gånger över hur mycket historia det kan rymmas i byar som knappt är större än en baja-maja!

Lycka till!

P.S Ett sista litet tips om ni vill ha ett “enkelt” resmål med sköna vyer och värme: Cykla “runt” Adriatiska havet. Starta exempelvis i Venedig och ta italienska kusten ner till Bari eller Brindisi. Därifrån tar ni färjan över till Patras och cyklar grekiska kusten norrut genom Albanien, Montenegro, Kroatien (missa inte ön Pag med sitt månlandskap!), Slovenien, Österrike och tillbaka till Venedig. Räkna med fem – sex veckor i ett förhållandevis lugnt tempo.