WORLD MARATHON TOUR: MACEDONIA

2014 SKOPJE MARATHON, MACEDONIA: 4:53:57 (2014-05-11)


Photos:
https://www.facebook.com/pg/Biking-Viking-730374053784599/photos/?tab=album&album_id=736563423165662

Race report:
http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/skopje-marathon-makedonien.htm

Skopje Marathon, ytterligare ett bevis på att norrlänningar ska hålla sig norr om Dalälven. I alla fall de som inte kan hantera “ett par” plusgrader. Det var nämligen en helomvändning i temperaturen jämfört med Belfast Marathon veckan innan och framförallt var det vinden som var problemet, eller rättare sagt bristen på denna. Det var helt vindstilla i den makedoniska huvudstaden när startskottet gick och jag kände på ett tidigt stadium att jag fick “tugga luften”.

Temperaturen till trots, en kul tävling i en fascinerande huvudstad. Jag kommer gärna tillbaka, men då iförd hatt och preparerad med solskyddsmedel.

Skopje ligger ju något offside på den europeiska kartan och får nog inte riktigt den uppmärksamhet den förtjänar, men staden är absolut värd ett besök. Den påminner lite om Ljubljana för er som har besökt den slovenska huvudstaden. Berg, vatten, broar och charm. Väldigt mycket charm.

Man får dessutom mycket för pengarna i Skopje. De knappt 48 timmarna i staden kostade mig sketna 400 spänn inklusive två nätter på ett riktigt bra vandrahem och transfer till och från flygplatsen. Wizzair har dessutom lågprisflyg från både Skavsta och Göteborg. De svenska plånböckerna älskar Makedonien!


MACEDONIA

Capital: Skopje (531.000 people)

Population: 2,1 million people

Currency: Macedonian Denar (MKD)

Famous people from Macedonia:

Mother Teresa

Fun facts about Macedonia:

Mother Theresa of Calcutta was born in Skopje, Macedonia. Even though she was born in Skopje, she was Albanian by ethnicity at the time of her birth in 1910. Today, you can see museum house dedicated to her in the center of the capital city of Skopje.

Macedonia is the only country that got independence from Yugoslavia without shedding a single drop of blood. It remained entirely at peace at the heat of Yugoslav wars in early 1990s and got independence from Yugoslavia in 1991.

Another interesting feature about this country is that it has more number of mountains and mountain peaks than any other country in the world. The country has as many as 34 mountain peaks, each with a height of more than 2,000 meters above the sea-level; with Mount Golem Karb being the highest at 2,753 meters above sea-level. Most peaks in Macedonia have never been visited by people.

The Cyrillic alphabet, official in Macedonia, is based on the alphabet developed in the 9th century by two Macedonian (Region) brothers – St Cyril (thus – Cyrillic) and St Methodius. It was taught by their disciples at a monastery in Ohrid, from whence it spread across the eastern Slavic world.

The official name of Macedonia in the United Nations is the Former Yugoslav Republic of Macedonia, or FYROM. This is due to a long dispute the country has with Greece regarding their history as the former Kingdom of Macedonia. Even though they’re officially FYROM in the U.N, the government has persuaded more than 130 countries (135 at the time of publication), including the United States, to recognize it as the Republic of Macedonia.

Alexander the Great, who was king of the former Kingdom of Macedonia, was the first world-size conqueror who extended his empire across Greece and Persia to India and Egypt. During his time, the Kingdom of Macedonia was the most powerful state in the world; but after his death, the empire fell apart and it became the first Roman province in 146 B.C.

Logistic:

http://www.tripadvisor.com/Tourism-g295110-Skopje_Skopje_Region-Vacations.html